In de periode tussen half april en half mei is zowel het aantal woningtransacties als de gemiddelde huizenprijs gestegen.

Makelaarsclub NVM ziet dan ook nog geen sterk effect van de coronacrisis op de huizenmarkt.

Voor de komende maanden is van belang of er een grotere ontslaggolf komt waardoor meer mensen werkloos raken. Dat raakt de huizenmarkt doordat het aantal potentiële kopers daalt.

De huizenmarkt in Nederland heeft weinig last gehad van de coronamaatregelen die sinds twee maanden van kracht zijn in Nederland, volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

In de afgelopen week lag het aantal transacties maar liefst 23 procent hoger dan het weekgemiddelde vóór de afkondigingen van de maatregelen door het kabinet, aldus de makelaarsclub.

“Het lijkt erop dat woningzoekenden nog steeds in mogelijkheden denken. Daarnaast is de rente nog steeds laag en speelt ook het seizoen een positieve rol”, geeft voorzitter Onno Hoes als redenen.

Gemiddelde huizenprijs €333.000

De vierkantemeterprijs van (verkochte) woningen is tussen half april en mei licht gestegen met 1,1 procent in vergelijking met de maand voor de maatregelen.

Een gemiddelde woning kost nu 333.000 euro. In vergelijking met een jaar eerder is dit landelijk 7,7 procent hoger.

Over het eerste kwartaal van dit jaar meldde de NVM een gemiddelde huizenprijs van 326.000 euro. De gemiddelde prijs tussen half april en half mei ligt daar zo'n 2 procent boven.

Meer huurwoningen beschikbaar

Opvallend is volgens de NVM de stijging van het aantal vrijgekomen huurwoningen. Met name in toeristische steden en regio's is dit zo'n 13 procent hoger dan in de weken voor de crisis en vergeleken met vorig jaar zelfs 21 procent meer.

Volgens de makelaarsvereniging is de afname van het gebruik van Airbnb, zoals in Amsterdam en Den Haag, een verklaring hiervoor.

Hoe de huizenmarkt zich in de komende maanden ontwikkelt hangt mede af van de economische gevolgen van de coronacrisis. Tot nog toe mochten bedrijven die gebruik maakten van overheidssteun waarbij loonkosten worden gecompenseerd, geen werknemers ontslaan om bedrijfseconomische redenen. Dit verandert waarschijnlijk per 1 juni.

Op het moment dat er een grotere ontslaggolf komt en meer werknemers werkloos raken, kan dit effect krijgen op het aantal potentiële kopers op de huizenmarkt.

LEES OOK: 5 factoren die de huizenprijs onder druk zetten en 3 dingen die de huizenprijs ondersteunen